Coraz popularniejsze wśród użytkowanych sprzętów kuchennych w naszych inteligentnych i nowoczesnych kuchniach są frytkownice beztłuszczowe, czyli Air Fryery. Są to urządzenia wielofunkcyjne, dzięki którym usmażymy nie tylko frytki, ale przyrządzimy szereg różnorodnych potraw, takie, jakie przygotowywaliśmy przy pomocy tradycyjnego piekarnika, patelni czy grilla.
Najlepsze Air Fryery pozwolą nam nie tylko usmażyć frytki, mięso, ryby czy warzywa, ale będą nieocenioną pomocą w każdej kuchni, umożliwiając grillowanie, pieczenie, podgrzewanie, rozmrażanie czy też suszenie. A wszystko to bez wykorzystania tradycyjnego tłuszczu do obsmażania, a więc otrzymamy potrawy mniej kaloryczne i zdrowsze.
Air Fryery umożliwiają nam samodzielne dostosowywanie temperatury i czasu przygotowania potraw zgodnie z naszymi indywidualnymi upodobaniami, jak również posiadają najczęściej kilka programów, które automatycznie dopasowują parametry gotowania do rodzaju przyrządzanego dania.
Niemniej jednak warto zawsze poszukać inspiracji i stworzyć swoje własne danie, które w sposób optymalny zaspokoi nasz kulinarny gust.
Poniżej przedstawimy przepisy na 3 najbardziej popularne dania, które możemy przyrządzić w beztłuszczowej frytkownicy. Dania zarówno dla osób preferujących konkretne posiłki, jak i dla wszystkich łasuchów, mianowicie beztłuszczowego kurczaka, rybę z frytkami i ciasto z airfryera.
Ryba z frytkami
Do przygotowania tego dania – porcji dla 2 osób – będziemy potrzebować:
- Około 200 g fileta z dorsza czy mintaja,
- 30 g chipsów z tortilli (bądź zamiennie bułki tartej),
- 1 jajko,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżkę soku z cytryny,
- 300 g ziemniaków,
- 1 łyżkę oleju roślinnego.
Rybę kroimy na cztery równie części, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie szorujemy ziemniaki pod bieżącą wodą i kroimy je w słupki. Pokrojone ziemniaki osuszamy ręcznikiem papierowym i skrapiamy olejem roślinnym.
Rybę panierujemy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w zmielonych w robocie kuchennym chipsach z tortilli (bądź w bułce tartej).
W koszu Air Fryera rozgrzanego do 180 stopni umieszczamy separator.
Po jednej stronie kładziemy panierowaną rybę, po drugiej stronie przegrody frytki z ziemniaków.
Całość smażymy około 12 minut aż do uzyskania złotego koloru potrawy i satysfakcjonującej nas chrupkości.
Całość możemy wzbogacić ulubioną surówką.
Udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami
Do przyrządzenia tej potrawy wykorzystujemy:
- 2-3 udka z kurczaka,
- 6 ziemniaków,
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku,
- czosnek granulowany,
- sól,
- pieprz.
Udka dzielimy na pół i obtaczamy w papryce, posypujemy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą.
Ziemniaki po obraniu dokładnie płuczemy i gotujemy, po czym studzimy do odparowania.
Pieczemy kurczaka w air fryer w temperaturze około 200 stopni przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.
Gdy kurczak będzie upieczony, do misy frytkownicy beztłuszczowej przekładamy ziemniaki i pieczemy je na tłuszczu z kurczaka około 10 minut, aż do uzyskania pożądanej chrupkości.
Aby danie było pełnowartościowe, uzupełniamy je surówką.
Brownie
A teraz propozycja dla wielbicieli ciast.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- 75 g gorzkiej czekolady,
- 75 g masła,
- 1 duże jajko,
- 60 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 40 g mąki,
- 25 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
- szczyptę soli.
W rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę połamaną w kostki wraz z masłem, aż do połączenia składników. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy jajko z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Następnie stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wszystko mieszamy, dodając mąkę i orzechy.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masy przekładamy do specjalnej formy do wypieków wyłożonej pergaminem do nagrzanego do 180 stopni Air Fryera. Pieczemy około 20 minut.
Jak na brownie przystało, zewnętrzna warstwa ciasta powinna być spieczona i chrupka, wnętrze miękkie i kremowe.
Życzymy udanych przygód kulinarnych z wykorzystaniem beztłuszczowej frytkownicy! Smacznego!
Jeden komentarz
Szybkie brownie z fasoli jest mega fit