Święta Bożego Narodzenia to cudowny, klimatyczny czas spędzony w gronie najbliższych. Jednakże zgodnie z tradycją przygotowanie 12 potraw na wigilijny stół, jak i innych dań, które będziemy się rozsmakowywać w kolejne dni, może budzić mały niepokój i pytanie, czy zdążymy ze wszystkimi przygotowaniami i, czy po prostu o czymś nie zapomnimy? Dlatego tak ważne jest rzetelne przemyślenie i zaplanowanie wszystkich działań związanych z gotowaniem na święta.
Co gotować na święta?
Najważniejsze jest przygotowanie listy potraw, jakimi planujemy ugościć naszych biesiadników. Następnie w zależności od menu i biorąc pod uwagę liczbę zaproszonych osób, przygotowujemy listę zakupów. Te działania wykonujemy na cztery tygodnie przed świętami. Niektóre produkty z listy, mianowicie te z długim terminem przydatności, możemy kupić już wcześniej. Jednakże przed wyruszeniem do sklepu koniecznie sprawdźmy posiadane zapasy.
Aby ułatwić sobie pracę, część potraw możemy przygotować wcześniej i zamrozić. I tak dotyczy to między innymi pasztetów. Pasztety mięsne po upieczeniu i wystudzeniu możemy podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Ich rozmrożenie powinno zawsze odbywać się w lodówce przez około 12 godzin.
Jeśli jesteśmy fanami domowych nalewek, to miesięczny okres poprzedzający święta, jest dobrym czasem na ich przygotowanie. Takie własnoręcznie przygotowane trunki mogą być fantastycznym pomysłem na prezent dla naszych gości.
Kiedy przygotować barszcz na święta?
Dwa do trzech tygodni przed świętami to odpowiedni moment na przygotowanie zakwasu na barszcz czerwony. Zakwas taki po przelaniu do słoika może być przechowywany w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Możemy więc go wykorzystać nie tylko z okazji świąt.
Kolejnymi potrawami, które możemy przygotować wcześniej na Boże Narodzenie, są pierogi i uszka. Tutaj również korzystamy z możliwości ich zamrożenia. Możemy zamrozić je jako produkty surowe lub ugotowane. W pierwszym przypadku mrozimy je pojedynczo na tacy, a następnie przekładamy do zbiorczego opakowania. Druga opcja umożliwia mrożenie pierogów, po ich wcześniejszym wystudzeniu i natarciu olejem, co zapobiega ich sklejaniu.
Kiedy przygotować bigos na święta?
Również bigos czy kapusta z grzybami jest potrawą, którą możemy z powodzeniem wcześniej przygotować i zamrozić. Wiele osób uważa, że taki bigos jest jeszcze smaczniejszy, niż ten przygotowywany na świeżo.
Kilka tygodni przed świętami możemy upiec pierniczki i ciasteczka. W święta każdy lubi je schrupać, a ich przygotowanie jest dość czasochłonne i wymaga większego nakładu pracy. Warto więc zrobić to wcześniej.
Tydzień przed świętami to czas kiedy możemy przygotować domowe pralinki, ale również masę makową, którą zamrażamy. Również wcześniej może być upieczony drożdżowy makowiec, jeśli chcemy go zamrozić. Ciasta takie jak piernik czy keks możemy upiec, zawinąć w papier i przechowywać w lodówce. Przed samym podaniem pozostanie nam nałożenie na nie lukru.
Przed samymi świętami
I tak zbliżamy się do najbardziej intensywnych prac kuchennych. Na dwa dni przed świętami przygotowujemy śledzie w oleju i różnych smakach. Po przygotowaniu przechowujemy je w lodówce, aby się przegryzły. Wieczorem wyciągamy z zamrażalnika kapustę z grzybami, na noc zalewamy suszone grzyby wodą (potrzebne na zupę grzybową lub sos) oraz zalewamy wodą suszone owoce na wigilijny kompot
Na dzień przed Wigilią gotujemy zupę grzybową, barszcz czerwony, kompot z suszu. Jest to odpowiedni czas na zamarynowanie mięs do pieczenia, jak również na przygotowanie ryb podawanych na zimno, a więc ryb w galarecie, po żydowsku czy po grecku. Przechowujemy je w lodówce na półmisku nakryte folią. Przystępujemy do pieczenia świątecznych ciast- serników czy seromakowców. Wieczorem wyciągamy z zamrażalnika i powoli rozmrażamy w lodówce pierogi i uszka.
Co gotować w Wigilię?
Wigilia jest to dzień na przygotowanie sałatek jarzynowych i śledziowych. Po ich zrobieniu przechowujemy je w lodówce, aby smaki nabrały wyrazistości. Bezpośrednio po przygotowaniu podajemy na stół wigilijny upieczone i usmażone ryby, jak również upieczone mięso. W Wigilię również zajmujemy się smażeniem i duszeniem grzybów podawanych jako ciepłe przystawki do dań rybnych.
Dzięki tak skrojonemu planowi działania jest duża szansa na to, że przebrniemy przez intensywny czas świątecznych prac kuchennych bez zbędnego zamieszania i nerwów, a samo gotowanie i pieczenie będzie już tylko i wyłącznie przyjemnością.
Jeden komentarz
Nie ma co planowac i tak nikt nie doceni